De slimste keuze: privévastgoed privé aankopen of via jouw vennootschap?

Wanneer het over het aankopen van privévastgoed gaat, is er één vraag die altijd terugkomt bij ondernemers: ‘Is het interessanter om dit privé of via de vennootschap te doen?’

Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de juiste keuze hangt af van zowel jouw persoonlijke als zakelijke situatie.

We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Via privémiddelen: hoge financiële lasten, directe inkomsten

Een groot voordeel van privévastgoed op eigen naam aankopen, is bijvoorbeeld dat je onder bepaalde voorwaarden geen meerwaardebelasting moet betalen, waardoor je bespaart op belastingen. 

Enkele andere voordelen zijn:

  • Directe inkomsten: wanneer je je vastgoed gaat verhuren, zijn de inkomsten voor jou. Dit kan een stabiele bron van passief inkomen vormen.
  • Je behoudt de volledige controle over het vastgoed, zonder tussenkomst van de vennootschap.
  • Het vastgoed wordt niet blootgesteld aan bedrijfsrisico’s, zoals bijvoorbeeld schuldeisers. 

Over het algemeen is het simpel: wanneer je vastgoed privé aankoopt ga je als particulier naar de bank waar je een klassieke lening aangaat. 

Dat betekent uiteraard dat je eerst bruto inkomsten moet genereren, waar daarna de belastingen en de sociale zekerheid van worden afgetrokken. Met dat overgebleven stukje netto-inkomsten moet je de lening kunnen aflossen. En dat is vaak een grote hap uit jouw privébudget. 

Naast de hoge financiële last die je privé draagt, zijn er ook minder fiscale voordelen voor de privé-aankoop van vastgoed.

Maar het kan ook anders.

Via aankoop door de vennootschap

In dit geval koopt de vennootschap zelf het vastgoed en stelt het privé ter beschikking voor jou als bedrijfsleider. Een vennootschap kan namelijk de kosten en afschrijvingen in mindering brengen van de belastbare winst. 

Houd er wel rekening mee dat dit kan leiden tot een ‘voordeel van alle aard’ voor jou als bedrijfsleider, en dat is belastbaar. Daarnaast is het onroerend goed in bezit van de vennootschap en niet van jou privé

Privé, met behulp van jouw vennootschap

Het beste van beide werelden? Dan koop je privé aan met middelen die je opbouwt dankzij jouw vennootschap. 

En dit kan om tal van redenen heel interessant zijn, de fiscale voordelen verschillen echter per methode.

Via een levensverzekering: Bijvoorbeeld door te werken met een Individuele Pensioentoezegging (IPT). De middelen die je opbouwt in jouw IPT, kan je gebruiken om het vastgoed aan te kopen. Dit is ‘toekomstig kapitaal’, want de middelen zijn er op dat moment nog niet, je bouwt ze op binnen een bepaalde termijn. Privé betaal je dan enkel interesten die veel lager liggen dan het af te lossen kapitaal.

Belangrijk is het gegeven dat je premies IPT kunt betalen met bruto-gelden van je vennootschap.

Aanvullende contracten zijn ook mogelijk, zoals RIZIV, VAPZ, pensioensparen, niet-fiscaal sparen … 

Via dividenduitkering:
Ben je als bedrijfsleider ook aandeelhouder? Dan kan je dividenden ontvangen wanneer jouw vennootschap deze uitkeert. Deze dividenden komen terecht op jouw privérekening, waarmee je vervolgens vastgoed privé kan aankopen.

Whitepaper: slim ondernemen

Als ondernemer werk je hard om jouw onderneming te laten groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat je hier ook de vruchten van plukt? Download onze gratis whitepaper en ontdek de verschillende methoden om jouw privévermogen te maximaliseren.

Belang van advies op maat

Toch is dit geen keuze die je blindelings kan maken. Iedere situatie en financiële foto, zowel privé als zakelijk, is verschillend.

Niet alleen de wijze waarop je vastgoed aankoopt speelt een rol, maar ook het type vastgoed heeft een impact op je financiële situatie. 

Speel je met het idee om in de toekomst vastgoed aan te kopen, of ben je al actief op zoek? Dan ga je best nú aan tafel zitten met een financieel adviseur die jouw situatie onder de loep neemt en financieel de meest optimale oplossing op tafel legt.

Wil je meer weten over investeren in vastgoed? Lees dan ook zeker deze blog.

Bij InCigno gaan we steevast voor de meest voordelige constructie voor jou: kosten en baten van zowel de klassieke als de gecombineerde financieringsmethoden worden in rekening genomen en we leggen uiteindelijk een helder advies op maat neer.

Jouw vermogen optimaliseren? Maak vandaag nog je afspraak

Jouw financiële toekomst aanleggen en versterken? Wacht er niet mee en plan vandaag nog een adviesgesprek in met een van onze experts.